![Szarańcza wędrowna](/media/lib/27/1210589730_687776-ac3739cdda3ba793f0349adec33973b8.jpeg)
Szarańcze pomogą leczyć człowieka?
5 lipca 2009, 23:57Badania nad szarańczami mogą już wkrótce doprowadzić do opracowania nowych, lepszych leków przeciwko objawom wylewu krwi do mózgu oraz takim schorzeniom, jak migrena czy epilepsja - twierdzą kanadyjscy badacze. Zaobserwowali oni u owadów proces niemal identyczny ze zjawiskami towarzyszącymi chorobom człowieka.
![](/media/lib/53/flower-robotics-0cb6293f2af16bdfaff8967be912931b.jpg)
"Ożywiony" manekin
18 sierpnia 2009, 08:39Japońska firma Flower Robotics produkuje roboty wystawowe, które wykrywają obecność widzów i zaczynają przybierać zaprogramowane wcześniej pozy. Mogą demonstrować odzież i biżuterię pod różnymi kątami. W przyszłości mają odróżniać płeć i wiek klienta, a nawet rozpoznawać logo z niesionych przez niego toreb. Zebrane dane będą wykorzystywane przez sklepowy dział marketingu.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Wolne rodniki chronią przed cukrzycą
7 października 2009, 11:26Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o uszkadzającym działaniu wolnych rodników. Stąd popularność produktów, zarówno żywności, jak i kosmetyków, które je eliminują. Wiele wskazuje jednak na to, że dla własnego dobra nie powinniśmy się ich całkowicie pozbywać, ponieważ niskie stężenia tych molekuł, a zwłaszcza produktów rozpadu nadtlenku wodoru, zabezpieczają prawdopodobnie przed cukrzycą (Cell Metabolism).
![](/media/lib/57/blekit-7afcdc2c28b4bd11700864bd853f747a.jpg)
Szukali Egipcjanie i Majowie - znaleźli Amerykanie
17 listopada 2009, 12:16Przypadkowe odkrycie dokonane na Oregon State University (OSU) rozwiązało problem, z którym ludzkość nie potrafiła poradzić sobie od tysięcy lat. Zarówno starożytni Egipcjanie, jak i Chińczycy czy Majowie szukali sposobu na wyprodukowanie trwałego, bezpiecznego niebieskiego barwnika.
O psie, który chodzi jak człowiek
21 grudnia 2009, 10:13Siedmioletnia kundelka – będąca mieszańcem labradora z chow-chowem – przyszła na świat bez przednich łap, ale nauczyła się chodzić bez nich. Nie tylko umie wyjść z ukrycia pod niezbyt wysokim stołem, ale i kangurzo-ludzkim krokiem sprawnie podąża za właścicielami.
![](/media/lib/59/mucha-plujka-07cc11de63f53cc3a52473fb75d5b93a.jpg)
Bakterie toksyczne dla czyszczących larw
5 lutego 2010, 13:00Bakterie obecne w trudno gojących i przewlekłych ranach są toksyczne dla larw, które mają je oczyszczać. Mikrobiolodzy z Danii mają nadzieję, że dzięki temu odkryciu uda się opracować skuteczniejsze metody terapii oraz nowe antybiotyki.
![](/media/lib/62/bioprinting-3-f01ff0267703efdec4d350f0758c5ae5.jpg)
Gojenie przez zadrukowanie
9 kwietnia 2010, 09:15Na amerykańskim Wake Forest University powstało inspirowane drukarką atramentową urządzenie, które umożliwia bezpośrednie pokrycie poparzeń czy ran komórkami skóry i tkanki łącznej. Uszkodzone miejsce zostaje skutecznie zabezpieczone, przez co wielu postrzega ten wynalazek jako alternatywę dla przeszczepów i ratunek dla ofiar pożarów, wojen lub stopy cukrzycowej.
![](/media/lib/63/arm-ca339c04854df2cfbc297e385c6fa51b.jpg)
Marvell szykuje serwerowe ARM-y
11 maja 2010, 10:16Marvell Technology Group ma zamiar jeszcze w bieżącym roku rozpocząć sprzedaż 40-nanometrowych procesorów ARM dla serwerów. Marvell współpracuje z wieloma partnerami i ma nadzieję, że uda się zaimplementować system Windows na architekturze ARM.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.
![](/media/lib/38/muskulatura-7c00122db721c58d972fb8aa5983329a.jpg)
Liczy się zmęczenie, nie ciężar
12 sierpnia 2010, 13:10W siłowniach na całym świecie miliony osób podnoszą coraz większe ciężary, by zbudować sobie lepsze umięśnienie. Tymczasem, jak dowodzą uczeni z kanadyjskiego McMaster Univeristy, taki sam efekt można uzyskać za pomocą znacznie mniejszego obciążenia.